Užderėjo pirmosios braškės: kokia jų kaina?

  • Teksto dydis:

Jau netrukus masiškai bus pradėtos skinti šių metų braškės. Pirmasis derlius jau užderėjo. Ūkininkai sako, kad šiemet braškių derlius bus vidutinis, nes saulės buvo mažai, o orai – permainingi. Visgi kainos labai skirtis nuo pernai metų neturėtų.

Sigita Žilinskienė savo braškių ūkį puoselėja kone du dešimtmečius. Ūkininkė LNK žurnalistams sakė, kad žmonės skambinti prašydami uogų pradėjo jau prieš kelias savaites. „Ypač pavasarį norisi vitaminų. Visi skambina, nori pirmųjų vitaminų“, – teigė braškių augintoja Sigita.

Visgi braškės šiemet šiek tiek vėlyvesnės nei pernai. Pernai jas skinti pradėta balandžio pabaigoje.

„Derlius bus vidutiniškas, kaip kasmet, tik vėliau. Pernai vėliau ir šiemet, palyginti su kitais metais, vėliau. Gegužės pradžia, o dar tik pirmosios pradeda nokti, apie savaitę vėluojame“, – kalbėjo braškių augintojas Nerijus Žilinskas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Nors uogos auginamos šiltnamiuose, tačiau permainingi orai turi įtakos. „Atrodo šilta, bet ir sniego turėjome. Vėsūs orai, šalta“, – sakė N. Žilinskas.

Pasak augintojų, ir braškių skonis priklauso nuo orų – kuo daugiau saulės, tuo saldesnė uoga. „Pirmas dalykas – veislė, antras – saulė. Kai saulėtos dienos, skonis kitoks, kai apsiniaukę, skonis keičiasi, neįsisavina visų mikroelementų“, – aiškino N. Žilinskas.

Braškių augintojai kainų žada nekelti. „Laikysimės savo kainos kaip kasmet – 8 eurai, taip ir šiemet tas pats“, – tikino braškių augintojas.

Braškės itin vertinamos, nes turi daug vitamino C ir kitų naudingų medžiagų. Ūkininkai pirmąsias braškes rekomenduoja valgyti, o ne šaldyti ar dar kaip nors jas perdirbti. „Geležies daug. Šaldyti bus visų paprastų, pirmiausia – vitaminų pavalgyt patiems“, – rekomendavo S. Žilinskienė.

Laikysimės savo kainos kaip kasmet – 8 eurai, taip ir šiemet tas pats.

Braškes žmonės dažnai augina ir patys, tačiau kambaryje to padaryti greičiausiai nepavyks. O kieme auginamas braškes žmonės esą per daug prižiūri, dėl ko derliaus nebūna arba būna prastesnis. „Daugiausia žmonės stengiasi mylėti ir persistengia. Nereikia pertręšti. Naudoja daug trąšų. Nereikia permylėti braškių“, – sakė N. Žilinskas.

Kėdainių rajone esančiame ūkyje raudonskruostės uogos prisirpsta vienos pirmųjų šalyje. Vien šiame ūkyje bus nuskinta per toną braškių, o didysis skynimas turėtų prasidėti už dešimties dienų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Problema ne kada

Problema ne kada portretas
Problema kaip !! Nepilnai prinokęs vaisius turi daug neperdirbtu, augalams naudingu, bet žmogui nenaudingu, net ir kenksmingu, cheminiu elementu kurie yra augalu maistas. Fotosintezes pagalba vyksta jų "perdirbimas". Bet kai vaisius nuskinamas "žalias" visos tos medžiagos lieka neperdirbtos. Pvz.: nitratas (nekenksmingas) kuris žmogaus organizme i nitritus (labai ... !!!) Vizualiai pastebėti tai kartais galima. Pvz pomidorai, arbūzai ... kuo daugiau baltu "siūlų" tuo didesne koncentracija neperdirbtu elementu ...

Cha cha

Cha cha portretas
Ne pagal gamtą ir sezoną " užderėjusios" uogos ir daržovės yra tik nuodų bomba .Užderės tada kai saulėje prinoks lauke .Zombiams plastmasinis maistas ..

Hmm

Hmm portretas
Dėl manęs gali ir nebūti tu braškių.Mano pagrindinė uoga silauoges.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių