Stambulo policija susirėmė su Gegužės 1-osios protestuotojais

  • Teksto dydis:

Turkijos policija trečiadienį panaudojo ašarines dujas ir gumines kulkas bei sulaikė dešimtis protestuotojų po to, kai valdžia uždraudė Gegužės 1-osios mitingus istorinėje Stambulo Taksimo aikštėje.

Visame Stambule buvo dislokuota daugiau nei 40 tūkst. policijos pareigūnų, kurie metalinėmis užtvaromis blokavo net nedideles šalutines gatveles, kad neleistų susirinkti protestuotojų grupėms.

Policija susirėmė su demonstrantais netoli Saračano rajono rotušės, naudodama ašarines dujas ir gumines kulkas, kad neleistų protestuotojams pralaužti barikadų, pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistai.

Valdžia uždraudė mitingus Taksimo aikštėje po 2013 metų demonstracijų prieš prezidento Recepo Tayyipo Erdogano (Redžepo Tajipo Erdohano) vyriausybę.

Aplink aikštę buvo pastatyti aukšti metaliniai užtvarai.

Žiniasklaidos duomenimis, iki vidurdienio buvo sulaikyta mažiausiai 150 žmonių, tačiau pareigūnai šio skaičiaus nepatvirtino.

Bešiktašo rajone policija sulaikė mažiausiai 30 kairiųjų pažiūrų protestuotojų, kurie šaukė „Taksimas negali būti uždraustas“, pranešė įvykio vietoje buvęs AFP žurnalistas.

Kai kurie buvo sulaikyti bandantys patekti į Taksimo aikštę.

Vieną protestuotoją policija vilko palei žemę, o jo grupę sulaikė.

Dar 30 žmonių buvo sulaikyti Sislio rajone.

Teisių gynimo grupė MLSA teigė, kad per neramumus keli žurnalistai buvo parblokšti ant žemės.

„Taksimas priklauso darbininkams“

Visame Stambule buvo uždaryti pagrindiniai keliai, o viešasis transportas, įskaitant keltus ir metro traukinius, buvo sustabdytas.

Vidaus reikalų ministras Ali Yerlikaya (Ali Jerlikaja) pareiškė, kad Taksimo aikštėje nebus galima rengti mitingų, kad „teroristinės organizacijos“ jo nenaudotų „propagandai“.

Mes kovosime tol, kol Taksimas bus išlaisvintas.

Pagrindinė Turkijos opozicinė partija CHP ir profsąjungos spaudė vyriausybę atverti aikštę darbininkų mitingams, tačiau R. T. Erdoganas antradienį įspėjo, kad negalima rengti jokių provokacijų.

CHP lyderis Ozguras Ozelis (Ezgiuras Ezelis), lydimas Stambulo mero Ekremo Imamoglu (Ekremo Imamohlaus) ir profesinių sąjungų atstovų, susirinko Saračano rajone, kuriame įsikūrusi miesto rotušė.

„Mes kovosime tol, kol Taksimas bus išlaisvintas, – sakė O. Ozelis. – Taksimas priklauso darbininkams.“

Kreipdamasis į policiją O. Ozelis pareiškė: „Šie darbininkai nėra jūsų priešai. Vienintelis mūsų noras – kad ši diena būtų minima kaip šventė. Mes nenorime konfliktų.“

2023 metais Turkijos aukščiausiasis konstitucinis teismas nusprendė, kad Taksimo aikštės uždarymas protestams buvo teisių pažeidimas.

Turkijoje policija ir praeitais metais neleido demonstrantų grupei pasiekti Taksimo aikštės ir sulaikė žmonių. Žurnalistai, bandę filmuoti demonstrantus, prievarta sodintus į policijos mikroautobusus, taip pat tada buvo nustumti ar sulaikyti.

Taksimo aikštė yra svarbi Turkijos profesinėms sąjungoms. 1977-aisiais ten nežinomi užpuolikai šaudė į Gegužės 1-osios demonstracijos dalyvius, kilo spūstis, žuvo dešimtys žmonių. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pilietiškas

Pilietiškas portretas
Ir ko tiems turkams trūksta - juk beveik visi musulmonai!!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių