Pratybų „Perkūno griausmas“ metu Kaune ir Klaipėdoje įsteigtos karinių operacijų teritorijos

  • Teksto dydis:

Gegužės 2–3 d. pratybų „Perkūno griausmas 2024“ metu aktyvuotos Lietuvos kariuomenės greitojo reagavimo pajėgos, kurios veikia Lietuvos Respublikos Prezidento dekretu įsteigtose Kauno miesto ir rajono bei Klaipėdos miesto ir teritorinės jūros karinių operacijų teritorijose.

Kaip pranešė Lietuvos kariuomenė, pratybų „Perkūno griausmas 2024“ metu treniruojamos greitojo reagavimo pajėgos, kurios pasitelkiamos neutralizuoti hibridines grėsmes įsteigus karinę teritoriją nepaprastosios padėties metu. Šių pratybų dalies kontekste pasitelkiami karo komendantai, kuriems paskirtos koordinatorių pareigos. Koordinatorių Kauno ir Klaipėdos mieste užduotis yra užmegzti ryšį su savivaldybėmis, teritorijoje veikiančiomis institucijomis ir karinės operacijos vadu bei užtikrinti sklandų informacijos pasikeitimą tarp civilių ir karių bei prisidėti prie sklandaus ir greito operacijos įvykdymo.

Pagal pratybų scenarijų balandžio 29 d. paskelbtas Lietuvos Respublikos Prezidento dekretas dėl karinių teritorijų Kauno mieste ir rajone bei Klaipėdos mieste ir teritorinėje jūroje įsteigimo. Kariuomenės vado įsakymu paskirti koordinatoriai, aktyvuotos greitojo reagavimo pajėgos, kurios gegužės 1–3 d. vykdo veiksmus karinių operacijų teritorijose.

Pratybų „Perkūno griausmas 2024“ metu kariuomenė ir valstybės institucijos treniruojasi perėjimą iš taikos į karo metą, pereinant visus etapus ir nuosekliai atliekant būtinus veiksmus ir procedūras. Šiose pratybose dalyvauja virš 8 tūkst. Lietuvos kariuomenės karių, taip pat Lietuvos šaulių sąjungos ir savivaldos atstovai, treniruojami savivaldybėms paskirti komendantai, formuojami komendantiniai vienetai ir vykdomos jų funkcijos.

Vyr. srž. sp. T. Kavaliausko nuotr.

Mokymuose treniruosis Strateginė vadavietė, Jungtinė ginkluotųjų pajėgų vadavietė, į kurią įeina Lietuvos kariuomenės, VSAT, VST ir VAT atstovai, taip pat ir taktinės vadavietės – Divizijos ir brigadų valdymo elementai. Pirmą kartą  treniruotėms vienu metu pašaukta apie 2,5 tūkst. aktyviojo kariuomenės personalo rezervo karių, dar 2 tūkst. bus iškviesti duomenų sutikrinimui. Be mobilizacijos vyks eilė veiksmų, kuriuose realiai dalyvaus dar virš 4 tūkst. Lietuvos kariuomenės karių, taip pat Šaulių sąjungos ir savivaldos atstovai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių