Gydytojas įvardijo vasaros laiko įvedimo tamsiąją pusę: sutrikęs miegas ir prasta nuotaika

Kasmet visose Europos valstybėse paskutinį kovo savaitgalį pereinama prie vasaros laiko, kai laikrodžio rodyklės persukamos viena valanda į priekį. Šis persukimas skirtas tam, kad vakare žmonės gautų daugiau dienos šviesos, tačiau šis veiksmas turi ir šalutinių poveikių. Gydytojai pastebi, kad šis, atrodytų, nedidelis laiko pokytis gali turėti didelės įtakos žmonių sveikatai ir savijautai, apie tai rašo „Harvard Health Publishing“.

Harvardo medicinos mokyklos miego medicinos ekspertas daktaras Charlesas Czeisleris sakė, kad problema yra tai, kad šis valandos persukimas veikia organizmo cirkadinius ritmus – vidinį laikrodį, kuris reguliuoja miegą, nuotaiką ir apetitą 24 valandų laikotarpiu. Perėjimas prie vasaros laiko gali sutrikdyti šiuos ritmus, todėl ryte būna mažiau šviesos, o tai gali lemti mažesnį serotonino – hormono, gerinančio  nuotaiką, – kiekį. Be to, daugiau šviesos vakare gali sutrikdyti melatonino gamybą, todėl sunkiau užmigti. Daugeliui sutrinka miego režimas, todėl ima trūkti miego ir padidėja nuovargis, o tai gali lemti net automobilių avarijų padažnėjimą pirmosiomis paromis po laikrodžio rodyklių persukimo.

Nepaisant to, kad vasaros laikas skirtas pailginti poilsiui skirtą šviesųjį paros metą, daugelis žmonių abejoja jo svarba. Nemaža dalis gyventojų norėtų jo atsisakyti, kaip pagrindinę priežastį nurodydami sveikatos problemas. Nepaisant to, bandymai panaikinti  laikrodžio rodyklės sukinėjimą kas pusmetį,  įstrigo įstatymų leidėjų rankose.  



NAUJAUSI KOMENTARAI

Taip ir Ne

Taip ir Ne portretas
Taip, būtinai reikia liautis stumdžius laiką pirmyn atgal. Ne, tikrasis laikas yra ne "vasaros", o "žiemos" laikas. Nors šiaip tai ir tas ne visai tikras. Kas nori žinoti tikrąjį, turėtų įsitaisyti Saulės laikrodį. Bet gyvenam kažkodėl pagal dekretus...

Anglai \\\\\.../////

Anglai  \\\\\...///// portretas
ne vokiečiai tą xui'nią pradėjo.

melas turi būti didelis

melas turi būti didelis portretas
laiką pradėjo sŪkinti vokiečiai per pirmą karą. Tik ne dėl to kad apšviesti žmones o dėl to kad sutaupyti energijos. Tik niekas niekada tos ekonominės naudos nepaskaičiavo. O jei dėl žmonių būtų - tai na kūja tas žiemos laikas? Žiemą jokio skirtumo ar žiemos ar vasaros laikas - į darbą su tamsa. Iš darbo su priblanda. Būtų vasaros laikas - tai nors iš darbo dar su šviesa. Kas dirba nuo 7 oo. O šiap tai sŪkinimo klausimai turėtų būti priimami referendumu o ne saujelės peniukšlių. Eilinis įrodymas kad demokratija, išvertus lietuviškai - liaudies valdžia - pasibaigia sulig biuletenio įmetimu į balsadėžę.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių