Krepšinio šalyje – trenerių trūkumas

Sakoma, kad Lietuvoje yra 3 mln. krepšinio trenerių. Vis dėlto šios sporto šakos žinomų specialistų susitikime su būsimaisiais studentais paaiškėjo paradoksali situacija: krepšinio trenerių trūksta.

Paklausa – didžiulė

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės strategas Kazys Maksvytis, buvę nacionalinės ekipos vairininkai Kęstutis Kemzūra ir Ramūnas Butautas, buvęs rinktinės puolėjas Jonas Mačiulis dalyvavo Lietuvos sporto universiteto (LSU) organizuotame renginyje.

Susitikime su šimtais moksleivių iš įvairių šalies mokyklų buvo pristatytos krepšinio trenerio studijos universitete ir aptartos šios sporto šakos aktualijos.

LSU jau senokai tapo pagrindine Lietuvos krepšinio specialistų kalve, tačiau universitetas ilgokai neturėjo atskiros Krepšinio katedros. Atėjus naujai vadovybei ir rektorei Dianai Rėklaitienei, buvo pasirašyta sutartis su Arvydo Sabonio vadovauta Lietuvos krepšinio federacija (LKF), atkurta Krepšinio katedra.

„Turbūt kiekvieną mėnesį sulaukiu bent kelių prašymų iš miestų ir rajonų sporto centrų, mokyklų, akademijų ar komandų surasti perspektyvų krepšinio trenerį. Šiandien vis dar juntamas krepšinio specialistų trūkumas ir galbūt tai buvusio katedros panaikinimo padarinys, – pasakojo LSU krepšinio studijų ir mokslo centro vadovas R. Butautas. – Džiugu, kad jau kuris laikas į šias studijas stojančiųjų jaunuolių kasmet daugėja. Užsibrėžėme tikslą parengti Lietuvai šiuolaikinių specialistų, kurie galėtų treniruoti bet kokio lygio komandas, pradedant vaikų, baigiant suaugusiųjų. Taip pat išmanytų ir skautingą, ir atletinį rengimą.“

Laukia iššūkiai

Paklaustas, ar šlovingai Lietuvos trenerių mokyklai ne per mažai vos vieno Eurolygoje dirbančio trenerio lietuvio Šarūno Jasikevičiaus, R. Butautas šyptelėjo.

„Dirbame, kad jų būtų daugiau. Norėtųsi lietuvių specialistų matyti daugiau net prie LKL klubų vairo. Tačiau šiais laikais – atvira rinka, tad konkurencija su užsienio treneriais – įprastas dalykas. Turime ko vieni iš kitų išmokti ir tapti geresni“, – kalbėjo pašnekovas.

Užsibrėžėme tikslą parengti specialistų, kurie galėtų treniruoti bet kokio lygio komandas.

Renginyje su moksleiviais diskutavęs K. Maksvytis teigė mielai dalyvaujantis trenerio profesijos populiarinimo renginiuose, nes nori prisidėti prie savo pamainos auginimo.

Juolab kad laisvalaikis, kurio, pasitraukęs iš Kauno „Žalgirio“, turėjo šis vairininkas, netrukus baigsis. Lietuvos rinktinė jau ateinančią savaitę paskelbs pasirengimo 2024 m. Paryžiaus olimpinėms žaidynėms ir kontrolinių rungtynių planus.

Atvyks NBA bokštai

K. Maksvytis jau dėliojasi išplėstinį kandidatų sąrašą, kuriam teks brautis į olimpiadą pro atrankos turnyro Puerto Rike barjerus.

Paklaustas apie legonierių iš NBA – Domanto Sabonio ir Jono Valančiūno – galimybes padėti rinktinei atrankos varžybose, treneris teigė pastaruoju metu nebendravęs su Domantu, bet anksčiau lankęsis JAV ir sulaukęs NBA žvaigždės klausimų dėl pasirengimo planų.

„Nežinau, kas turi atsitikti, kad jo nebūtų. Jonas irgi turėtų būti, nes kvietimo neatsisakė“, – kalbėjo K. Maksvytis.

Pasak stratego, Lietuvos rinktinė šią vasarą gali būti tikrai pajėgi, nes kol kas nebuvo nė vieno kandidato, dvejojančio, ar atstovauti savo šaliai.

„Lūkesčiai – aiškūs. Ši rinktinė yra subrendusi kaip komanda – tiek žaidėjai, tiek trenerių štabas. Varžovai atrankoje taip pat palankūs, nors siūlyčiau tai vertinti atsargiai. Lauksiu mūsiškių Paryžiaus olimpiadoje“, – kolegai antrino R. Butautas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rimas

Rimas portretas
Olimpinėje atrankoje nusimato fiasko....

koks dar domantas

koks dar domantas portretas
jam shashana apipjove-dabar tik uz izraeli-beje ir judaizma prieme-kur tevo akys buvo

as

as portretas
taip ir bus,labai geras strategas,veliau visi verks o kas liecia valanciuna ir saboni, bus daug vaidybos elementu,o aiksteja ,pavargia,issekia
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių