Tyrimas: antisemitizmo protrūkis pasaulyje – didžiausias nuo Antrojo pasaulinio karo

Nuo islamistinio „Hamas“ judėjimo išpuolio prieš Izraelį spalio 7 d. ir Izraelio atsako į jį pasaulyje kilo didžiausias antisemitizmo protrūkis nuo Antrojo pasaulinio karo, rodo tyrimas. Jei tendencijos tęsis, žydai ateityje nebegalės saugiai ir laisvai gyventi Vakarų pasaulyje, sakoma metinėje ataskaitoje apie antisemitizmą, kurią sekmadienį paskelbė Tel Avivo universitetas ir JAV Kovos su difamacija lyga. Jungtinėse Valstijose, pavyzdžiui, pernai kasdien būta maždaug trijų grasinimų susprogdinti sinagogas ir žydų institucijas.

„Šioje ataskaitoje pateikiamos blogos naujienos“, – rašoma įžangoje. Tačiau autoriai įspėja nepanikuoti. „Nereikėtų pervertinti pavojaus, kuriame šiuo metu yra žydai. Gyvename ne 1939 m., jau nekalbant apie 1942-uosius“, – pažymi jie. Vis dėlto antisemitizmo esą nuolat daugėjo dar likus mėnesiams ir metams iki spalio 7 d., „o karas Gazoje dar labiau pakurstė jau ir taip nekontroliuojamai liepsnojančią ugnį“.

JAV, kur gyvena apie 6 mln. žydų, nuo 2023 m. sausio iki rugsėjo suskaičiuota iš viso apie 3 500 antisemitinių incidentų, o per paskutinius tris mėnesius nuo „Hamas“ išpuolio – beveik 4 000. Panaši situacija ir kitose šalyse, pavyzdžiui, Vokietijoje, kur nuo praėjusių metų sausio iki rugsėjo registruoti 1 365 antisemitiniai nusikaltimai, o nuo spalio iki gruodžio – 2 249.

Ataskaitoje įspėjama neaiškinti to „emocionalia reakcija į karą ir jo sukeltą katastrofą civiliams gyventojams“. Tai esą nėra teisinga, nes kai kurie šlykščiausi su konfliktu susiję antisemitiniai pareiškimai buvo išsakyti jau pirmosiomis dienomis po spalio 7-osios, kai Izraelis dar nebuvo pradėjęs savo karinės operacijos.

Svarbi Gazos karo pamoka yra ta, kad taikos Artimuosiuose Rytuose nebus, jei arabų visuomenėse nebus galutinai įveiktas antisemitizmas, pažymi tyrimo autoriai. Reikalavimas imtis atitinkamų priemonių esą turi vaidinti esminį vaidmenį visuose būsimuose diplomatiniuose procesuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Viktoras

Viktoras portretas
Tai pasaulio teisingų ir drąsių žmonių taikus pasipriešinimas prieš sionistų vykdomą genocidą Gazoje, bet sionistai yra labai galingi ir nieko nebijo

Galvoja \\\\\.../////

Galvoja  \\\\\...///// portretas
užvaldę neteisėtai pasaulio pinigus jie dievaičiai.___Lazda turi 2 galus.Ui.

Paf

Paf portretas
Nemanau kad žydai yra žmonės. Tai kažkokie padarai iš kitos galaktikos;)
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių