V. Rupšys Šveicariją vadina efektyvaus visuotinio pasirengimo gintis pavyzdžiu

  • Teksto dydis:

Šveicarijoje viešintis Lietuvos kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys šią šalį įvardina efektyvaus visuotinio pasirengimo gintis pavyzdžiu.

Kaip nurodoma penktadienį išplatintame kariuomenės pranešime, kasmet šioje šalyje 18 savaičių trukmės bazinio kario kursą atlikti pašaukiama apie 20 tūkst. 20–24 metų amžiaus vyrų, kurie po to reguliariai kviečiami pakartotiniams rezervo mokymams bei įgūdžių atnaujinimui.

„Atitinkamai pagal Šveicarijos kariuomenei keliamų užduočių poreikį ir atsižvelgiant į nustatytus reakcijos laikus, per mėnesį gali būti mobilizuota iki 140 tūkst. Šveicarijos rezervo karių. Šaukimas į kariuomenę yra labai gerai suderintas su švietimo sistema, kuomet civilinėse mokymo institucijos įgytos žinios bei išsilavinimas efektyviai pritaikomi kariuomenėje“, – rašoma pranešime.

Vizito metu generolas susitiko su Šveicarijos kariuomenės vadu generolu leitenantu Thomasu Sussli (Tomasu Siusliu) ir aptarė dvišalio karinio bendradarbiavimo stiprinimo perspektyvas, apsikeitė įžvalgomis dėl saugumo situacijos bei galimų grėsmių vertinimais, aptarė identifikuotas Ukrainos karo pamokas bei paramos Ukrainai klausimus.

Diskusijų metu abiejų valstybių kariuomenių vadai akcentavo, jog pasaulyje vykstantys geopolitiniai pokyčiai gali daryti reikšmingą poveikį Europoje vykstantiems procesams ir galimai daryti įtaką potencialioms grėsmėms.

„Dar viena tema, kuri aktuali Lietuvai ir Šveicarijai, – naujos ginkluotės įsigijimas bei naujų gynybinių pajėgumų vystymas. Lietuvos delegacijai buvo pristatyti Šveicarijos kariuomenės artilerijos ateities vystymo planai, ypatingi dėl naujos platformos ir pakitimų vadovavime bei valdyme“, – nurodo kariuomenė.

Vizito metu abiejų valstybių kariuomenių vadai Simplono perėjoje Alpėse stebėjo 1-osios brigados artilerijos bataliono M109 155mm haubicų šaudymo pratybas „Tyro Alto“.

Savo ruožtu, Lietuvos kariuomenės vadas pristatė Lietuvos ketinimus kurti nacionalinę diviziją su vystomais tankų pajėgumais. Susitikimų metu pabrėžta „Combined Arms“ koncepcijos, kuomet gynyba yra efektyviai užtikrinama per tinkamą manevro galios, artilerijos, paramos iš oro bei kitų komponentų suderinamumą ir bendrą veikimą kartu mūšio lauke, pritaikymo ir įgyvendinimo svarba.

Susitikime taip pat kalbėta apie galimybes keistis patirtimi siunčiant stebėtojus į Lietuvoje vykstančias nacionalines karines pratybas. Vizito metu daug dėmesio skirta logistinio aprūpinimo, konflikto ar karo atvejui būtinų atsargų sukaupimo bei nenutrūkstamų tiekimo grandinių užtikrinimo klausimams.

Kariuomenių vadai aplankė centrinį Thuno kantono logistikos centrą, kuriame pristatytas Šveicarijoje taikomas logistinio aprūpinimo modelis.

Šveicarijos kariuomenę taip pat domino galimybė ieškoti bendradarbiavimo galimybių informaciniame ir kibernetiniame domenuose, kur Lietuva yra įgijusi didelę patirtį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

KAIP VISKAS ATITINKA...

KAIP VISKAS ATITINKA... portretas
Ir gyvena Lietuvoje eiliniai piliečiai kaip Šveicarijoje...Ane, p. Rupšy...Taip viskas "atitinka"...Už tokią Lietuvą ir galvą ne gaila atiduoti...

Tai

Tai portretas
Negi greus šaly pasaulio banditai kurioje laiko savo prisivogtus pinigus idijote rupsy

Dar tylėjau

Dar tylėjau portretas
Po butpinigų skandalo, bet pastaruoju metu genbičas įsijautęs vėl ir vis daugiau nusišneka kiek bebūtų straipsnių. Šveicarija neutrali valstybė, kam reikia pasaugo pinigus niekieno neišduodama, nei vieno kliento, kur reikia laiks nuo laiko palaižo dėl gerų santykių nesvarbu ar į vakarus ar į rytus. Pas juos karo nebuvo ir nebus nes yra diplomatija, o jei karas būtų tai neatsilaikytų išlepėliai gero gyvenimo, kad ir savo turtą gintų kiekvienas.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių