Bitininkai: permainingi orai pavasarinio medaus rinkimo nesutrikdė

Permainingi balandžio ir gegužės orai, pasak bitininkų, medaus rinkimo procesų šiemet nesutrikdė labiau nei ankstesniais metais.

Dalis bitininkų sako, kad dėl permainingų orų bitės sugebėjo medaus prisinešti tik sau, o ne bitininkams. Tuo metu kiti dar neprognozuoja, kiek pavyks prisukti pavasarinio – sodų žiedų, rapsų, kiaulpienių – medaus, nes gegužę dar tikimasi šiltų dienų.  

„Tie orai ne tokie, kad jau neįprastai būtų blogai. Nėra, kad kokia sausra būtų – augalai nektarą skiria, drėgmės pakanka“, – BNS teigė Lietuvos bitininkų sąjungos atsakingoji sekretorė Jūratė Galvonienė, Zarasų rajone turinti beveik 300 bičių šeimų. 

Lietuvos bitininkų profesionalų asociacijos „Austėja“ vadovas Vytis Garbauskas, prižiūrintis apie 150 bičių šeimų Šakių rajone, sako, kad ankstyva pavasarinė šiluma yra kaltininkė, nes augalai „staigiai sužydi ir peržydi“. Ankstyva šiluma ir žydėjimas, pasak jo, negarantuoja, kad šiemet bus daugiau pavasarinio medaus.

„Žieminiai rapsai vidutiniškai iki birželio 10-osios žydėdavo, o dabar jau į pabaigą“, – BNS teigė bitininkas.

„Nebus gero derliaus“, – prognozavo jis, apgailestaudamas, kad anksti prasidėjęs pavasaris anksčiau ir baigsis – greičiau ateis ruduo, nes viskas nužydės.  

V. Garbauskas, be kita ko, neatmeta, kad medaus kokybei ankstyvas pavasaris irgi turės „kažkokios“ įtakos. 

J. Galvonienė sako, kad pavasarinis medus iš rapsų ir kiaulpienių paprastai greitai kristalizuojasi: „Jis ilgai skystas neišbūna. Tokia ta savybė to pirmojo medaus“.

Tuo metu Panevėžio bitininkų draugijos pirmininkas Vaidas Arbutavičius, turintis apie 300 avilių, BNS teigė, kad per šiltas dienas bitės nespėjo nuo žiedų į avilius skraidyti nešdamos žiedadulkes ir nektarą, o atvėsus žiedai užsivėrė, ir bitės liko aviliuose.  

„Sušilę orai paskatino dėti perus, atsinešė pirmojo medaus. Paskui stojęs šalčio laikotarpis pristabdė tiek jas, tiek augalų žydėjimą. Paskui vėl šilumos buvo, daug kas sužydėjo. Dabar vėl šalta. Bitės neskrenda į darbą. Turi prisinešusios medaus, bet tik kiek joms sau reikia, kad išgyventų, sulauktų vasaros, o ne bitininkui. Dar reiks palaukti“, – teigė bitininkas.

„Bitėms atvėsę orai nėra baisūs, nes jos turi prisinešusios maisto pakankamai“, – pridūrė V. Arbutavičius

Jo teigimu, jeigu artimiausiomis savaitėmis orai išliks panašūs į dabartinius – vėsius ir vėjuotus – pavasarinio medaus truks.

Kur užuovėja, kur atšiauraus vėjo nėra, jos vis tiek išskrenda iš avilių, atsineša žiedadulkių.

„Bet jeigu atšils, prineš medaus, nes dar sodai, pavasario gėlės žydi. Jeigu naktimis lis, o dienomis bus šilta, karšta, medaus bus daug“, – prognozuoja jis.

„Jeigu pavasaris pasitaisys, pavasarinio medaus iš avilio (bus – BNS) po 10 litrų kibirėlį“, – teigė V. Arbutavičius.

Tačiau J. Galvonienė sako, kad jos prižiūrimos bitės medų nešasi jau ne tik sau. „Kai kurioms stiprioms šeimoms reiktų net ir po antrą meduvę dėti“, – tvirtino ji.  

Pasak bitininkų, priklausomai nuo šalies regiono, medunešis šiemet prasidėjo savaitę ar porą anksčiau nei paprastai. 

„Gegužės 10-ąją rapsai (žieminiai – BNS) paprastai pradeda žydėti, o dabar jau pilname žydėjime“, – aiškino V. Arbutavičius.

J. Galvonienė sako, kad šiemet buvo „ankstesnis bičių apsiskraidymas“, todėl vėsesnės dienos negąsdina.

„Jos nori darbuotis. Kur užuovėja, kur atšiauraus vėjo nėra, jos vis tiek išskrenda iš avilių, atsineša žiedadulkių“, – pasakojo bitininkė.

Pasak jos, pavasarinio kiaulpienių medaus kasmet būna panašūs kiekiai ir jo nesurenkama daug, skirtingai negu rapsų. 

Pavasarinis medus – baltas ir šviesiai geltonas paprastai išsukamas gegužės pabaigoje. 

„Pagrindinis medunešis būna birželį, tada ir medaus spalva būna kitokia, jis būna tamsesnis“, – teigė ji. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių