Seimui bus pateiktas Kultūros pagrindų įstatymo projektas

  • Teksto dydis:

Kultūros ministras Simonas Kairys antradienį parlamentui pateiks ne vienus metus rengtą Kultūros pagrindų įstatymo projektą.

Jame numatomas tolygus kultūros paslaugų teikimas, kūrybos ir saviraiškos laisvės principai.

S. Kairio teigimu, Kultūros politikos pagrindų įstatymo projekto parengimas – vienas svarbiausių šios kadencijos darbų.

Anot jo, dabar galiojančiam teisiniam reguliavimui trūksta nuoseklumo, sistemiškumo, įtvirtintų esminių sąvokų ir veikimo taisyklių.

Projektas apibrėžia kultūros politikos tikslą, nustato bendruosius jos principus, įtvirtina kultūros politikos principus.

Anot projekto, pagrindiniai kultūros politikos principai – bendradarbiavimas, horizontalumas, pagarba žmogaus kūrybai, kultūros prieinamumas, kultūros tarptautiškumas, „pagarbus atstumas“, savitumas.

Ypatinga svarba teikiama horizontalumo principui, siekiant paskatinti tarpsektorinį, tarpsritinį bendradarbiavimą, stiprinti kultūros politikos ryšius su kitomis viešosios politikos sritimis: aplinkos, ekonomikos bei inovacijų, finansų, krašto apsaugos, regionų plėtros, socialinės apsaugos, susisiekimo, sveikatos apsaugos, švietimo ir mokslo, teisingumo, užsienio politikos ir kitomis.

Įstatymu siūloma aiškiai apibrėžti ir įtvirtinti esmines kultūros srities sąvokas, tokias kaip kultūra, kultūrinės ir kūrybinės kompetencijos, kultūros įstaiga, kultūros paveldas, kultūros dalyvis.

Taip pat projekte nustatoma pagrindinių kultūros politiką formuojančių ir įgyvendinančių institucijų kompetencija, kultūros dalyvių sistema, santykis tarp valstybės ir savivaldybių institucijų įgyvendinant kultūros politiką, kultūros dalyvių kompetencijų tobulinimas.

Numatyta, kad nacionalinės kultūros įstaigos turi imtis lyderių vaidmens joms pavestose srityse, užtikrinti ilgalaikę kultūros politikos įgyvendinimo raidą. Išskirtas ir nevyriausybinių organizacijų indėlis.

„Meno kūrėjai užtikrina kultūros gyvybingumą ir aktualumą, kultūrinio tapatumo tęstinumą, reflektuodami ir kūrybiškai reaguodami į kylančius kultūrinius ir vertybinius iššūkius, kintančias geopolitines, ekonomines, socialines ir kitas aplinkybes“, – teigiama įstatymo projekte.

Kultūros ministerija viliasi, kad įsigaliojus įstatymui, teigiamą poveikį turėtų pajusti įvairios tikslinės grupės.

Šiuo metu Lietuvoje Kultūros pagrindų įstatymo nėra.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kai

Kai  portretas
kultūros ministrėlis per visą kadenciją tik tokį rašinėlį išvargo, įsivaizduokit, kas bus vėliau. Atsibodo šitas veidelis.

ir

ir portretas
vėl tas... Jau parlėkė iš Briuselio? pristatys chaltūros kūrinėlį ir spaus į kokią Meksiką ar Paryžių .

Ot

Ot portretas
Darbelis iš tuščio į kiaurą papilstyt
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių