Po pažadų lietaus – migla: R. Karbauskiui rengiamas klaipėdiečių viešas laiškas

Žinomas visuomenininkas Dionyzas Varkalis įsitikinęs: "valstiečių" partijos pirmininkas Ramūnas Karbauskis ignoruoja savo paties rinkimų pažadus ir kompromituoja visą partinę sistemą. Būtent todėl klaipėdiečiai valdančiųjų lyderiui rengia viešą laišką, kuriame ketina aiškintis, kodėl jo partijos rinkimų programa taip skiriasi nuo realių darbų.

Žadėjo išties daug

Rinkiminis Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos šūkis "Žemei, Žmogui, Lietuvai!" prieš trejus metus teikė daug vilčių nuo politinių rietenų pavargusiems rinkėjams, kurie "valstiečių" daugumai ir patikėjo Seimo nario mandatus.

Naujieji partiniai pranašai tada deklaravo, kad "Lietuva turi likti sveikiausia ir žaliausia Europos šalis".

Žadėta kurti naujas vietinės energetikos įmones, biokuro katilines, atliekų rūšiavimo ir perdirbimo, ekologinės prekybos centrus ir turgavietes, inovacinės gamybos įmones.

Ketinta sumažinti darbo jėgos apmokestinimą pradedančioms ir tam tikros apyvartos apimčių nepasiekusioms verslo bendrovėms, žadėta siekti, kad investicijos į Lietuvos ūkį pasiskirstytų kuo tolygiau, planuota skatinti Lietuvos regionų plėtrą, kad viskas nesikoncentruotų sostinėje.

Žadėta remti mažas ir vidutines pajamas turinčių šeimų moksleivių vasaros poilsį ir užimtumą.

Norėsime, kad mums, visiems rinkėjams, paaiškintų, kodėl partijos rinkimų programa taip skiriasi nuo realių darbų.

"Valstiečiai" žadėjo siekti, kad "pradėtų mažėti šilumos ir karšto vandens kainos vartotojams, ginti viešąsias erdves ir žaliąsias zonas, nepritarti žemės pardavimo užsieniečiams sąlygų supaprastinimui, kol nesustiprės Lietuvos žemės ūkis".

"Valstiečių" rinkimų programoje beveik 90 punktų, kuriuose buvo daug žadama, tačiau labai mažai kas įgyvendinta.

Priekaištų – ne vienas

Daliai klaipėdiečių, kaip ir daugumai šalies rinkėjų, "valstiečių" programa patiko, ir žmonės dėjo daug vilčių į naują politinę jėgą.

Tačiau likus mažiau nei metams iki naujų Seimo rinkimų, žinomas uostamiesčio visuomenininkas, Piliečių sąjungos pirmininkas D.Varkalis tvirtina labai nusivylęs R.Karbauskio vadovaujama partija ir jam turi labai daug klausimų dėl neįvykdytų pažadų.

"Mes ruošiame atvirą laišką gerbiamam ponui R.Karbauskiui ir norėsime, kad mums visiems, rinkėjams, paaiškintų, kas atsitiko, kodėl jo partijos rinkimų programa taip skiriasi nuo realių darbų", – kalbėjo D.Varkalis.

Anot jo, R.Karbauskis organizavo protestus, kad Lietuvoje nebūtų išgaunamos skalūninės dujos.

Jis organizavo pasipriešinimą, kad nebūtų darkoma lietuvių kalba. Buvo vienas referendumo organizatorių, kad žemė nebūtų parduodama užsieniečiams.

"Atrodė, kad žmogus dirba tautai ir valstybei. Kai kuriuos darbus jie vis dėlto padarė. Tačiau jis padarė ne vieną labai blogą darbą, kuris mus sukrėtė. O juk jis deklaravo, kad gina valstybės interesus. Kas jį privertė pakeisti savo nuomonę? Mes norime, kad mums atsakytų. Kas tie žmonės, kurie padarė tas kiaulystes? Juk tokiu elgesiu yra kompromituojama visa partinė sistema, ne tik jo vieno partija", – piktinosi klaipėdietis.

D.Varkalis pabrėžė, kad buvo sukiršinta jūrinė bendruomenė su "valstiečiais", kai buvo panaikinta Saugios laivybos inspekcija. Ši problema esą iki šios dienos neišspręsta.

Įžvalga: anot politologo L.Bielinio, partijoms dabar svarbiausias klausimas – ne seni pažadai rinkėjams, o nauji Seimo rinkimai. (Vytauto Petriko nuotr.)

"Jie ėmėsi darbų, absoliučiai neturėdami supratimo apie pasekmes. Jie specialistus išvaikė, ir sistema buvo sugriauta. Tokiu elgesiu tik nuteikė visą jūrinę bendruomenę prieš save. O juk yra konkretūs asmenys, kurie sugalvojo tą pertvarką ir ją įvykdė. Norime, kad R.Karbauskis mums įvardytų, kas jie tokie", – tvirtino D.Varkalis.

Tas pats esą nutiko ir dėl žemės pardavimo užsieniečiams.

"Jie atėję į valdžią pirmiausia nuėmė saugiklius dėl žemės pardavimo ne Lietuvos piliečiams. Niekas nesako, kad tos žemės parduoti negalima, bet visose normaliose pasaulio valstybėse yra saugikliai. Valdžia juk turi atstovauti valstybės, o ne verslo interesams. Kas jį privertė daryti tą nesąmonę?" – klausė Piliečių sąjungos vadovas.

Politikai supriešino žmones?

O pati skaudžiausia tema, anot D.Varkalio, kuri ypač supriešino visuomenę, – vaikų atiminėjimas iš šeimų.

"Jis negalėjo suvaldyti ponios D.Šakalienės? Negalėjo suvokti, kad tokiais sprendimais nuteiks visus žmones prieš save? Tai užgavo pačią jautriausią tautos stygą", – teigė D.Varkalis.

Jis vardijo nuoskaudas, kai kelios partijos daugybę kadencijų keisdavo viena kitą valdžioje ir tuo metu buvo išeikvoti valstybės milijardai – nuostolingai parduotas dujų, naftos ūkis, parduoti laivynai, galiausiai dabar intensyviai siekiama privatizuoti Klaipėdos valstybinį jūrų uostą.

"Jau nekalbu apie vajų, kuris eina per visą Lietuvą. Kas žalia, viską naikina – ne tik alėjas miestuose, bet net gyvatvores, nekalbant apie miškus. Kodėl? "Valstiečiai" gi sakė, kad sustabdys miškų kirtimus, o juos padidino dar šešiais procentais. Prieš rinkimus "valstiečiai" kalbėjo, kad yra už žalią Lietuvą, o dabar rėžia viską, palikdami dirvonuojančias plynes. Kodėl? Kas R.Karbauskį privertė tai daryti?" – kėlė klausimus D.Varkalis.

Viešą laišką valdančiųjų lyderiui R.Karbauskiui rengiantis visuomenininkas tvirtina norintis žinoti, kas R.Karbauskį privertė keisti nuostatas.

Įsitikinimas: D.Kepenis tvirtino, kad įgyvendinti visus pasižadėjimus rinkėjams trukdė opozicija. (Vytauto Petriko nuotr.)

"Kas čia darosi? Ne viskas yra verslas ir pelnas, kažkas turi rūpintis ir valstybe, ir savo piliečiais, bet to nėra. Per tuos metus svetur buvo išvaryta trečdalis tautos. Nematau prošvaisčių, labai liūdna. Ir jei "valstiečiai" dar nori likti valdžioje, turi pradėti ką nors daryti – stabdyti miškų kirtimus, vaikų atiminėjimą iš šeimų ir jūrų uosto pardavimą. Negalima taip elgtis – viena sakyti, o kita daryti. Mes surinksime daug parašų, tai nebus mano vieno laiškas", – tvirtino D.Varkalis.

Įsipareigojimams turi laiko?

Praėjusios savaitės pabaigoje savo sprendimu atsisakyti Seimo Kultūros komiteto pirmininko ir frakcijos seniūno pareigų nustebinęs R.Karbauskis yra nepasiekiamas.

Telefonu R.Karbauskis neatsiliepė, tad sužinoti, kaip jis vertina savo rinkėjų kritiką, buvo neįmanoma.

Jo partijos kolega, klaipėdietis Seimo narys Dainius Kepenis pripažino, kad partijos programa, su kuria ėjo į rinkimus, yra bendra, kaip ir atsakomybė už jos įgyvendinimą.

"Kai kuriuos rinkimų pažadus įgyvendinome, kai kur dar "esame kelyje". Didžiąją dalį įgyvendinome, dar kai ką įgyvendinsime. Niekur nesitraukiame, ką esame pažadėję. Tik mes tikėjomės ateiti į Seimą, kuriame yra Lietuvos patriotų sambūris, o pasirodo, kad viskas ne visai taip. Yra daug žmonių, kuriems valstybė yra antroje vietoje, jiems svarbiausia patekti į naują Seimą", – dėstė D.Kepenis.

Jis pabrėžė, kad būtent todėl daugelis "valstiečių" įsipareigojimų buvo stabdoma, nes yra žmonių, kurie šneka viena, o daro visai ką kita.

"Yra interesų grupės, kurios viską stabdo, neleidžia įgyvendinti. Tiek, kiek mes esame padarę, dar nė vienas Seimas nėra padaręs. Tai liudija skaičiai – migracijos mažėjimas, pajamų didėjimas, vaiko pinigai. Kažkas nepatenkintas? Aš jau trejus metus laukiu klaipėdiečių klausimų. Negaliu padėti tiems, kurie nežino, ko nori. Mes dar turime laiko, jie gali ateiti, mes galime spręsti jų problemas", – tikino D.Kepenis.

Pirmo būtinumo reikalas

Politologas Lauras Bielinis teigia, kad nereikėtų labai stebėtis, jog rinkimų pažadai neatitinka realybės net ir baigiantis kadencijai.

"Maksimumą žadėjo, minimumą realizavo. Prieš rinkimus taip ir būna, politikai žada viską, ką nori išgirsti rinkėjas. Ir tas kompleksas administracinių–ūkinių pažadų, susietų su vietinėmis struktūromis, išties yra aktualus žmonėms. Todėl tai ir yra žadama. Ar tai bus realizuojama, jau kitas klausimas, kuris susijęs su visai kitais politinių santykių aspektais", – teigė L.Bielinis.

Anot politologo, tai tipinis pavyzdys, kai politikai prieš rinkimus pažadėjo daug, o padarė tiek, kiek galėjo.

"O galėjo labai mažai. Štai ir viskas. "Pažadėsiu viską, tik išrink mane." Toks principas tarp populistinių politinių jėgų yra dominuojantis. Na, o pastarieji R.Karbauskio žingsniai yra logiški. Suprasdamas, kad reikia labai stipriai disciplinuoti partijos jėgas, taip pat mobilizuoti tą rinkėją, kuris per pastaruosius rinkimus balsavo už "valstiečius", kažkas turi tam susitelkti. R.Karbauskis save mato tuo lyderiu, kuris galėtų tą daryti, todėl ir atsisakė visų funkcijų Seime ir dirbs tik rinkimams. Dabar jam pirmaeilis klausimas – laimėti rinkimus", – mano L.Bielinis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

grigeo

grigeo portretas
Ajetausmarija, kur Varkalis ten ir konservyno Bielynis šalia, tai gal net nekomentuosiu, tik pasiūlyčiau Varkaliui savo liberalus labiau ganyti. Įdomu kur jis buvo kai Grigeo 10 metų smarvę leido ant miestiečių.

Na,va

Na,va portretas
norėjo p.Dionyzas Varkalis kaip geriau ,o išėjo kaip visada ! Be susipriešinimo Lietuvoje nė žingsnio : pasėtas nesantaikos grūdas pirmaisiais Nepriklausomybės atkūrimo pradžios metais ,duoda savo vaisius . ....Negi tik pavojaus akivaizdoje yra galima sutelkti ?! Didelę įtaką to nesantaikos grūdo auginime užima ir žiniasklaidos priemonėse dirbantys žmonės . KAS nuo pat pirmos išrinkimo dienos ,kai paaiškėjo ,jog daugiausia balsų surinko valstiečiai-žalieji , pareiškė jog LAIMĖJO NE TIE ?! Ir prasidėjo atakos iš visų pusių . Demokratiniuose rinkimuose išrinktą valdžią įtakingų politikos apžvalgininkų imta vadinti ,, kolchoznikais ",o rinkėjus ,,utėlėtais " ir dar įmantresniais epitetais .Ir tai rašė ... Nepriklausomybės akto signataras R.V. ! Ketveri metai puolimo ir nė vieno gero žodžio ,nors rezultatai akivaizdu gerėjantys ,tik pripažinti kai kam LABAI NESINORI ! Gaila .

Kl

Kl portretas
Ir galiausiai tokie veikėjai kaip liberalai ir varkaliai neverti Klaipėdiečio vardo.. Jūsų gražūs žodžiai bet darbai smirda ir nuodija
VISI KOMENTARAI 141

Galerijos

Daugiau straipsnių