Už narkotikų vartojimą teistą kaunietį persekioja bylos su paspirtukais: išpuoliai – neeiliniai

  • Teksto dydis:

Kauno apylinkės teisme vienas paskui kitą paskelbti du nuosprendžiai, kurių kaltinamajame akte minimi paspirtukai. Vienas – kaip nusikaltimo įrankis, kitas – kaip esą priežastis, išprovokavusi neeilinį smurtą prieš nukentėjusįjį. Abu nuosprendžiai paskelbti tam pačiam kauniečiui iš Vilijampolės Nerijui Raudoniui.

Taip mušė, kad net lūžo pirštas

Šiandien 36-erių R. Raudonius pripažintas kaltu dėl pernykštės gegužės išpuolio prieš keliais metais jaunesnį kaimyną, įvykdytą viename Vilijampolėje esančios Kalnų gatvės, kieme. Pernykštę gegužės 23-iąją N. Raudonius, iki tol buvęs teistas jau tris kartus, du iš jų – dėl neteisėto disponavimo narkotikais savo reikmėms, minėtam kaimynui ne tik smogė keletą kartų ranka bei keliolika kartų įspyrė, bet ir šokinėjo ant pargriuvusios aukos.

Stojęs dėl šio smurto prieš teismą, N. Raudonius savo kaltę pripažino tik iš dalies. Ir teisinosi esą tądien jis prižiūrėjo lauke vaikus, o nukentėjusysis pats prisiprašė tokio sudrausminimo, nes per greitai važinėjo prie vaikų paspirtuku ir nereagavo į jo pastabas, kad tai – pavojinga.

Tačiau bylą nagrinėjęs teisėjas Arūnas Purvainis konstatavo, kad ši gynybinė N. Raudoniaus versija nepasitvirtino, nes surinktais įrodymais įrodyta, kad išpuolis įvykdytas kitomis aplinkybėmis – ne nukentėjusiajam važinėjant paspirtuku, o tik atvykus šiuo aiškintis nesutarimų dėl vykstančių statybų.  Be to, teisiamasis pripažino tik, kad smogė nukentėjusiajam į veidą, nes nuo šio smūgio jam pačiam lūžo pirštas, tačiau neigė, kad šokinėjo ant kaimyno galvos.

Už minėtą išpuolį A. Purvainis šiandien skyrė N. Raudoniui maksimaliai galimą 90-ies parų areštą, iš dalies tenkindamas ir nukentėjusiojo ieškinius. Iš N. Raudoniaus jam priteista 2868 eurų turtinė ir 20 tūkst. eurų neturtinė žala.

Sprogdintojams teko taisyti broką 

Minėtą nuosprendį, tapusį jau penktuoju jo biografijoje, N. Raudonius dar gali apskųsti. Dėl tos pačios priežasties dar neįsiteisėjęs ir balandžio 19-ąją jam Kauno apylinkės teismo paskelbtas nuosprendis dėl svetimo turto sugadinimo ar sunaikinimo visuotinai pavojingu būdu. Tada, kaip jau rašyta, pats N. Raudonius nuvyko į nusikaltimo vietą – prie vieno Kauno klinikų prieigose esančios V. Lašo gatvės privataus namo elektriniu paspirtuku.

Už ten stovėjusio visureigio „Mercedes-Benz ML 350“ susprogdinimą prieš beveik trejus metus – 2021-ųjų gegužės 21-osios naktį N. Raudonius buvo nuteistas drauge su dviem solidaus amžiaus bendrininkais. Klausantis vieno iš šių pokalbių telefonu neteisėto disponavimo dideliu kiekiu narkotikų byloje, ir buvo užčiuptas šio nusikaltimo, kaip paaiškėjo, įvykdyto tik antruoju bandymu, siūlo galas. Pirmą kartą N. Raudoniui privažiavus paspirtuku prie taikinio, šio susprogdinti nepavyko, nes vienas iš jo bendrininkų, gaminęs savadarbį sprogmenį, kažką ne taip padarė, dėl ko ir konsultuotasi telefonu su labiau apie tai išmanančiais, kas ne taip.

Ištaisius po šio pokalbio broką, kitą naktį – apie 3 val. N. Raudonius jau savo užduotį įvykdė. Sprogimo metu visureigį apėmusios liepsnos sunaikino ne tik šią transporto priemonę, kurią jo savininkė, besiverčianti individualia veikla – suknelių siuvimu, įkainavo 20 200 eurų, bet ir joje buvusius kitos nukentėjusiosios daiktus ir pinigus, kurių bendra vertė – daugiau kaip 1 tūkst. eurų. Maža to: ugnis, persimetusi į šalia stovėjusį 849 eurų vertės automobilį „Kia Sedona“, sunaikino ir šį bei gyvenamojo namo tvorą ir privatų kelio ženklą.

Asociatyvi Justinos Lasauskaitės nuotr.

Bendrininkams uždėtos apykojės

Kadangi nei N. Raudonius, nei jo bendrininkai kaltės nepripažino, minėto išpuolio priežastis, kaip ir galimas nusikaltimo užsakovas, liko nenustatyti. Tačiau bylą nagrinėjusi teisėja Živilė Bliūdžiuvienė skyrė svetimo turto sugadinimu bei sunaikinimu visuotinai pavojingu būdu kaltintam N. Raudoniui 80 parų areštą, kurį dar subendrino su kitomis teismų jam skirtomis bausmėmis, ir galutine bausme šiam Vilijampolės gyventojui tapo 90-ies parų areštas bei 900 eurų bauda.

Buvo skirtas 90-ies parų areštas ir vienam N. Raudoniaus bendrininkui, tačiau šiam jo vykdymas buvo atidėtas vieneriems metams, uždedant apykoję. Antrajam bendrininkui buvo skirta vienerių metų ir trijų mėnesių laisvės apribojimo bausmė, taip pat uždedant apykoję.

Be to, solidariai iš visų trijų priteisti ir iš dalies tenkinti ieškiniai dėl patirtos turtinės bei neturtinės žalos ir nukentėjusiųjų bylinėjimosi išlaidos. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

valstybinis

valstybinis portretas
teistas uz narkotiku vartojima :( kaip zemai nusirito valstybe!

BLAIVININKAS

BLAIVININKAS portretas
Pasaulio sveikatos organizacija 1975 m. alkoholį pripažino narkotiku.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių